Na przełomie września i października uczennice Zasadniczej Szkoły Zawodowej zrealizowały projekt "Moja pasja-gotowanie: przygotowujemy przyjęcie - przystawki, sałatki, dipy" działania realizowanego w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II".
Realizacja projektu rozpoczęła się 27.09.2013 roku spotkaniem opiekuna z uczniami w celu zapoznania się z rodzajami przystawek, ze sposobami ich przygotowywania i dekoracji oraz podania. Podsumowanie projektu nastąpiło dnia 11.10.2013 roku w czasie trwania uroczystości z okazji Dnia Edukacji Narodowej w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie.
Projekt skierowany był do uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie, branża handlowo-usługowa. W projekcie brały udział: Angelika Schult, Natalia Kawecka, Angelika Kotlarz, Klaudia Nogal, Paulina Tomczak, Kamila Nowakowska, Paulina Chojnacka i Sandra Florkowska, opiekunem projektu była pani Agnieszka Wałowska. Dzięki niemu uczniowie poznali sposoby przyrządzenia różnych przystawek i zakąsek, sałatek i dipów – zarówno wg tradycyjnych przepisów, jak i nowoczesnych. Zorganizowana przez uczniów degustacja posłużyła młodzieży naszej szkoły i była dla niej przykładem pracy nad rozwojem kreatywności i poszerzeniem wiedzy i umiejętności kulinarnych na podstawie zdobytych doświadczeń. Uczniowie podczas realizacji projektu pogłębiali wiedzę i nabyli praktyczne umiejętności przydatne w życiu prywatnym i zawodowym. Poprzez projekt promowali produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, a szczególnie te oparte na zasadach zdrowego żywienia. Realizacja projektu niewątpliwie pozytywnie wpłynie na pobudzenie aktywności i kreatywności młodzieży naszej szkoły, zwiększy wiedzę i umiejętności kulinarne oraz u wielu rozwinie pasję do tworzenia wyszukanych dań. W przyszłości może to wpłynąć na ich aktywność zawodową i chęć założenia własnej firmy produkującej garmażerkę lub baru sałatkowego.