„Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”
Dodane przez Dariusz_Dzwigaj dnia 11/13/2013 11:01:56

Już po raz piąty w październiku w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie odbyło się Święto Chleba tj.- „Tydzień chleba na zakwasie”. Inicjatorem całego przedsięwzięcia jest Fundacja Dobre Życie. Kampania na rzecz dobrego chleba Fundacji Dobre Życie po raz pierwszy w październiku 2009r. zorganizowała „Tydzień Żytniego Chleba w Szkole”. Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na jakość chleba, podnoszenie świadomości konsumenckiej, wpływ na jakość chleba na rynku.

Tegoroczne Święto Chleba odbywało się w myśl maksymy starożytnego filozofa Hipokratesa: „ Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Młodzież szkolna poznała zdrowotne walory żytniego pieczywa, wpływ odżywiania na jakość życia, na wydolność fizyczną i psychiczną. Wolontariuszki ze Szkolnego Klubu Wolontariusza w osobach Weroniki Czajkowskiej, Pauliny Lewandowskiej, Pauliny Kozłowskiej, Klaudii Wrzesińskiej, Roksany Zielonka, Emilii Drzazga, Karoliny Żmijewskiej przygotowały przepiękny apel, który uatrakcyjnił występ Zespołu Folklorystycznego „Marzenie” ze Szklarek pod patronatem artystycznym p. Barbary Kowalskiej.


Społeczność szkolna dzięki ofiarności Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Przemkowie, pani prezes Grażyny Borek i Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska z Radwanic, pani prezes Krystyny Skrzypczak mogła do woli sycić swoje podniebienia żytnimi wypiekami z przepysznym swojskim smalcem pani Jolanty Trygar i pani Małgorzaty Zawiłowicz. Nie zabrakło również domowych dżemów, powideł, miodu, pikli autorstwa nauczycieli i ofiarnych rodziców.

Biesiadny stół przygotowali wolontariusze w składzie: Maria Kuncik I LO, Angelika Kotlarz I ZSZ, Sylwia Sobolewska, Natalia Biała, Jowita Szczęsna klasa IIc, Drewniak Karolina, Mackiewicz Laura, Miszkiewicz Natalia, Radziwoń Izabela, Siemaszko Żaklina, Ziółkowska Żaklina z klasy IIa, Natalia Kotlarz klasa Ia, Kowalska Dagmara klasa Ib Damian Mokwiński klasa Ib, Roksana Zielonka klasa IIIc i Karolina Żmijewska klasa IIc. Własnoręcznie upiekli „paluszki lizać” ciasto. Ulotki, gazetka ścienna i pogadanki w klasach dopełniły edukację kulinarną- zdrowego odżywiania. Wszyscy chętni otrzymali przepisy na domowy wypiek żytniego chleba na zakwasie. Dużo wesołego zamieszania, ciężkiej pracy, ale efekty widać już dziś bo: Jemy chleb żytni razowy bo jest smaczny i zdrowy.