Już po raz piąty w dniach 16-23 października w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie odbywała się ogólnopolska kampania „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia”. Pomysłodawcą imprezy i głównym organizatorem jest Fundacja Dobre Życie. Święto chleba jest okazją, by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie, zacząć się troszczyć o swoje zdrowie poprzez zdrowy styl życia. Zgodnie z hasłem: „Twoje zdrowie zależy od Ciebie” uczniowie poznali zasady i dekalog zdrowego stylu życia autorstwa Zbigniewa Cendrowskiego, wieloletniego redaktora pisma „Lider & kultura fizyczna”, promotora zdrowego stylu życia i ruchu. Według dekalogu w utrzymaniu zdrowia ważne jest:
1.Wiedza o samym sobie,
2.Utrzymanie sił obronnych w stałej gotowości,
3.Nie nadużywanie leków,
4.Utrzymanie wszechstronnej aktywności fizycznej,
5. Prawidłowe odżywianie się,
6. Hartowanie się,
7. Rozwijanie umiejętności walki ze stresem,
8.Wyeliminowanie nałogów,
9. Życzliwość dla innych,
10.Zachowanie postawy dopingowej (doping- dawanie sobie rady).
Dekalog i zdrowy żytni chleb był zatem przewodnim tematem tegorocznego Święta Chleba.
Koordynatorem przedsięwzięcia była pani pedagog Małgorzata Zawiłowicz. Szkolny Klub Wolontariusza przygotował ścienną gazetkę na korytarzu szkolnym, a Szkolny Klub Miłośników Obyczajów i Tradycji Polskiej oraz Rękodzieła Artystycznego (pod opieką pani Barbary Kowalskiej) przygotował ulotkę pt. „Chleb w Tradycji Polskiej”. Do każdej ulotki dołączony był przepis na chleb pieczony na zakwasie oraz zasady zdrowego stylu życia. Uwieńczeniem Tygodnia Chleba był uroczysty apel. Apel rozpoczął się od prezentacji treści edukacyjnych, ukoronowaniem zaś był występ zespołu ludowego „Marzenie” i wspólne śpiewanie piosenek ludowych pod przewodnictwem Pani Jadwigi Dziadykiewicz. Młodzież poznała utwory związane z chlebem i tradycją polską, dowiedziała się jak pięknie można spędzać wolny czas w każdym wieku. Po apelu odbyła się najsmaczniejsza część obchodów Święta Chleba - degustacja chleba, którego sponsorem była Piekarnia GS Przemków, za co serdecznie dziękuje cała społeczność szkolna. Chleb był okraszony miodem, domowym dżemem, smalcem i maślanym smarowidłem przygotowanym przez panie Jolantę Trygar i Małgorzatę Zawiłowicz. „Święto Chleba” wpisało się w naszej szkole już na stałe do kalendarza tradycji i uroczystości szkolnych, i jak mówi ostatnia zasada zdrowego stylu życia ”Bądź życzliwy dla innych” jednoczy społeczność szkolną, która w te szczególne dni jest bardziej uśmiechnięta i aktywna w działaniach na rzecz żytniego pieczywa i ludowej tradycji.