Na przełomie września i października uczennice Zasadniczej Szkoły Zawodowej zrealizowały projekt "Moja pasja-gotowanie: przygotowujemy przyjęcie - przystawki, sałatki, dipy" działania realizowanego w ramach projektu "Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II".
Realizacja projektu rozpoczęła się 27.09.2013 roku spotkaniem opiekuna z uczniami w celu zapoznania się z rodzajami przystawek, ze sposobami ich przygotowywania i dekoracji oraz podania. Podsumowanie projektu nastąpiło dnia 11.10.2013 roku w czasie trwania uroczystości z okazji Dnia Edukacji Narodowej w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie.
Projekt skierowany byÅ‚ do uczniów Zasadniczej SzkoÅ‚y Zawodowej w Zespole Szkół im. Ireny Sendler w Przemkowie, branża handlowo-usÅ‚ugowa. W projekcie braÅ‚y udziaÅ‚: Angelika Schult, Natalia Kawecka, Angelika Kotlarz, Klaudia Nogal, Paulina Tomczak, Kamila Nowakowska, Paulina Chojnacka i Sandra Florkowska, opiekunem projektu byÅ‚a pani Agnieszka WaÅ‚owska. DziÄ™ki niemu uczniowie poznali sposoby przyrzÄ…dzenia różnych przystawek i zakÄ…sek, saÅ‚atek i dipów – zarówno wg tradycyjnych przepisów, jak i nowoczesnych. Zorganizowana przez uczniów degustacja posÅ‚użyÅ‚a mÅ‚odzieży naszej szkoÅ‚y i byÅ‚a dla niej przykÅ‚adem pracy nad rozwojem kreatywnoÅ›ci i poszerzeniem wiedzy i umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarnych na podstawie zdobytych doÅ›wiadczeÅ„. Uczniowie podczas realizacji projektu pogÅ‚Ä™biali wiedzÄ™ i nabyli praktyczne umiejÄ™tnoÅ›ci przydatne w życiu prywatnym i zawodowym. Poprzez projekt promowali produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, a szczególnie te oparte na zasadach zdrowego żywienia. Realizacja projektu niewÄ…tpliwie pozytywnie wpÅ‚ynie na pobudzenie aktywnoÅ›ci i kreatywnoÅ›ci mÅ‚odzieży naszej szkoÅ‚y, zwiÄ™kszy wiedzÄ™ i umiejÄ™tnoÅ›ci kulinarne oraz u wielu rozwinie pasjÄ™ do tworzenia wyszukanych daÅ„. W przyszÅ‚oÅ›ci może to wpÅ‚ynąć na ich aktywność zawodowÄ… i chęć zaÅ‚ożenia wÅ‚asnej firmy produkujÄ…cej garmażerkÄ™ lub baru saÅ‚atkowego.
|